Vin Nero d’Avola

Vin Nero d'Avola

Nero d'avola

Nero d’Avola este cel mai important si cel mai cultivat soi din Sicilia. De multe secole un volum foarte mare de Nero d’Avolo s-a produs pe insula. Soiul are o importanta istorica deosebita pentru Sicilia si numele sau din prezent se trage de la orasul Avola, localizat in zona sudica a coastei. Zona a fost un punct important de comert in perioada Evului Mediu. Nero d’Avola a fost folosit frecvent sa adauge culoare si corp vinurilor italiene de o calitate mai slaba.

Tradus, Nero d’Avola inseamna “Negru de Avola”, o referinta la culoare foarte inchisa a strugurelui. In  secolul XX, Nero d’Avola a fost folosit deseori in cupaje. In secolul XXI , norocul strugurelui s-a schimbat considerabil si Nero d’Avola devine tot mai popular si comercializat.

In functie de procesul de vinificatie, din Nero d’Avola se pot realiza vinuri cu mult corp si un potential de invechire foarte bun sau vinuri tinere si fresh.

Un vin tanar din Nero d’Avola are note de prune si fructe rosii, in timp ce varianta mai complexa (baricata) ne poate oferi note de ciocolata si mure.

Nero d’Avola este un vin taninos cu o aciditate medie si un corp puternic. De asemenea, poate fi si foarte delicat atunci cand este plantat la o altitudine mai mare, unde temperatura mai joasa restrictioneaza nivelul de alcool.

Daca iubesti un vin rosu sec, cu mult corp, precum Cabernet Sauvignon sau Syrah, te vei imprieteni repede cu domnul “Negru de Avola”. Pentru noi a fost dragoste la prima degustare.

Datorita culorii sale generoase, din Nero d’Avola se poate produce si rose. Cativa “pioneri” ai vinului, au inceput sa cutive Nero in California si sudul Australiei.

Va asteptam cu drag sa incercati un pahar de Nero d’Avola la Abel’s Wine Bar.