Armagnac, ce o fi ala ? parca am auzit de el. E Cognac ? Nu e frate!
Am adaugat in meniul nostru de tarii – Armagnac. Este o chestie noua si pentru noi, asa ca ne-am documentat putin. Va facem un mic rezumat.

Armagnac-ul se produce in regiunea Armagnac din Gascony, sud-vestul Frantei.

cognac-armagnac-map

Este distilat din struguri la fel ca Cognac-ul. La Armagnac se folosesc traditionalele aparate de distilat de tip “turn” in timp ce la cognac (precum si la whisky) se folosesc aparatele de tip “oala”.

collumn still

Tip “turn”

pot-stills-alambic-cognac

Tip “oala”

Armagnac-ul este apoi baricat in butoaie de stejar inainte de a fi imbuteliat in sticle. Productia este supravegheata de Institut national de l’origine et de la qualité (INAO) si de Bureau National Interprofessionel de l’Armagnac (BNIA).
Armagnac a fost printre primele zone din Franta care a inceput sa distileze bauturi alcoolice, dar volumul de productie este mult mai mic decat Cognac-ul si de aceea este mai putin cunoscut in afara Europei. In plus, Armagnacul este in mare parte produs si comercializat de producatori mici, iar productia de Cognac este dominata de branduri mari.

 

 

Cum se bea Armagnac-ul ?

Se savureaza cu inghitituri mici. Unele persoane pot alege sa puna o picatura de apa (la fel ca la single malt-uri) pentru ai deschide si mai mult aromele. Aerati paharul, la fel ca la vin, dar aveti grija cat bagati nasul in el. Gradul de alcool incepe de la 40%, asa ca va cam poate arde parul din nas! Incercati cu o singura nara deasupra guri paharului.

Soarbeti un pic si lasati-l sa se plimbe pe toate papilele inainte de inghitire. Vaporii vor incepe sa ajunga prin zona olfactiva. Uneori instinctul este de incordare sau de tinere a resarmagnacpiratiei – relaxati-va si dupa ce ati inghitit, inhalati pentru aprecierea finalului.

Armagnac este cel mai bine savurat alaturi de un pahar de apa, o ceasca de cafea sau cu un trabuc bun.

Va asteptam la Abel’s Wine Bar sa incercati Baron Gaston Legrand V.S.O.P.

Very Superior Old Pale