Vinuri de Valentine's Day

Fie că te numeri printre fanii Valentine’s Day sau că preferi tradiționalul Dragobete, aceste zile sunt ideale să te bucuri de o sticlă de vin în compania persoanei iubite. Sortimentul ales depinde desigur de circumstanțe, dar noi ți-am pregătit o listă de 5 vinuri alese de somelierul nostru pentru a sărbători în luna îndrăgostiților.

Domeniile Panciu, Spumant Blanc de Noirs

Un vin spumant clasic alb produs din struguri roșii, pinot noir, fermentat și maturat la sticlă minim 25 luni. Un spumant cu un caracter complex, diferit față de stilul Blanc de Blancs sau Cuvee.

Note de degustare: Culoare galben-pai deschis, cu un perlaj fin și persistent. Olfactiv predomină arome de citrice și smochine, completate de note fine de brioșe și cacao. Gustul expresiv, cu o aciditate bine integrată alături de notele distincte de croissant și smochine. Post-gust plăcut şi persistent.

Recomandări gastronomice: carpaccio de somon fume, piept de rață afumat la rece, foie gras cu sos de fructe, cașcavaluri cremoase.

Prince Stirbey, Cramposie Selectionata

Numele acestui soi indica rădăcini pre-romane, când aceasta regiune intre Carpați si Dunăre era populata de Daci. De atunci, in curs de doua milenii, soiul de Crâmpoșie s-a adaptat perfect la condițiile pedoclimatice ale regiunii Drăgășani, faptul dovedit de calitatea constanta a vinurilor vinificate din acest soi. Astfel vinul de Crâmpoșie a devenit blazonul regiunii Drăgășani, dar si blazonul domeniului Prince Stirbey.

Note de degustare: dintr-o fructousitate fină în nas și în gură, sprijinită de aciditate vioaie și mineralitate fină, rezulta un vin tânăr de a se îndrăgosti, ideal ca vin inspirativ pentru ocazii de socializare.

Recomandări gastronomice: însoțitor la pește fin și sparanghel.

Issa, Pinot Noir Rose

Un Pinot Noir rose, vinificat în stil clasic, este o plăcută surpriză, mai ales că soiul este unul foarte pretențios.

Note de degustare: prezintă o culoare , roz-somon ce ne trimite cu gândul la vară. Aromele tipice soiului se transformă prin vinificarea în rose, în note intense de frăguțe și pepene roșu.

Recomandări culinare: alături de bruschete cu somon sau piept de rață afumat; coq au vin; brânzeturi.

Crama Cepari, Negru De Dragasani

Crama Cepari s-a născut din iubirea pentru vin a vinificatorului Ilarie Preoteasa, care și-a făcut ucenicia de oenolog pe meleagurile natale ale Drăgășanilor, după care și-a deschis propria cramă în care continuă tradiția producerii vinului cu metode moderne.

Note de degustare: un vin care expune un complex deosebit de arome: mure, smochine, vișine, cu ușoare nuanțe condimentate. Are o culoare rar întâlnită, rubiniu închisă.

Recomandări culinare: merge alături de preparate pe baza de vânat, porc sau lângă un platou de brânzeturi maturate.

Gitana, Saperavi

Obținut exclusiv din struguri Saperavi culeși manual din zona Valul lui Traian, acest sortiment de origine georgiană este adesea folosit pentru a obține vinuri desert roșii sau vinuri fortificate, însă în cazul de față, strugurii maturi au fost folosiți pentru a crea o expresie proaspătă, cu aromă intensă și echilibru excelent.

Note de degustare: aromă cu nuanțe de fructe roșii  în nas și o mineralitate foarte pronunțată datorită maturării în argilă. Gust intens și complex, cu note de frișcă rezultate în urma fermentării malolactice în argilă. Un vin roșu rubiniu intens cu nuanțe purpurii.

Recomandări culinare: se potrivește cu carnea de miel sau de vânat, cu legume proaspete și brânzeturi maturate sau semimaturate.